F ogaskerekek cseréje, pótlása

 

A zenedobozokba szerencsére nem kerülnek beépítésre olyan liliputi áttételek, fogaskerekek, mint az órákba, de azért itt is találkozunk apró áttételekkel, fogaskerekekkel. Míg az időmérő eszközökben az ilyen alkatrészek ritkán mennek tönkre, a zenélő szerkezetek esetében ezek károsodásai okozzák a legtöbb gondot. Ennek oka egyrészt, hogy gyengébb anyagból készülnek (bronzból, sárgarézből, nem rikán műanyagból), másrészt az, hogy jóval nagyobb erő hat rájuk. A zenedobozokban található fogaskerekek tönkremeneteléhez legtöbbször az vezet, hogy az órákénál jóval erősebb rugó valamilyen ok miatt felszabadul, a szöges henger hirtelen megperdül, és mivel a szerkezet többi része nem tudja követni ezt a gyors forgást, a fogaskerekek fogai elhajolnak, letörnek.

 

Legtöbbször a szöges hengerhez közvetlenül csatlakozó fogaskerék megy tönkre (lásd bal oldali fotó). Egy ilyen fogaskereket látni a jobb oldali fotón. A kerék méretét jól érzékelteti a mellé helyezett gyufaszál.

 

Ebben az esetben a fogaskerék cseréjére van szükség. Az alkatrészt rendszerint másik szerkezetből vagy órából kiszerelt darabbal tudjuk pótolni. A bal oldali képen a pótlás után, a jobb oldali képen a helyére beszerelve láthatjuk az áttételt.

 

 

Ha a fogaskerék nem tört el, csak kopottak a fogai, az órás szakmában rég bevált módszerhez folyamodunk: a fogaskereket megfordítva helyezzük vissza a tengelyhez, így a fogak ép felülete lesz ezután terhelve.

Az alábbi képen az itt bemutatott táncoló kislányt vezérlő koronakerékhez csatlakozó fogaskereket láthatunk.  


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: