A kis balerina
The little ballerina
Die Kleine Ballerine
La petite ballerine

 

 

A zenedobozok egyik legelterjettebb és legismertebb típusa a gyerekjátékként és ékszertartóként is funkcionáló, kis táncoló lánykát (balerinát) ábrázoló szerkezet, mely a doboz tetejének felemelésével indítható be. Ekkor a kis alak felemelkedik, forogni kezd a zene dallamára. A tető lecsukásával a szerkezet leáll, a táncos lányka visszafekszik a dobozba. A modern ma is sokfelé kapható darabok műanyagból készülnek, rendszerint erősen túldíszítettek, giccsbe hajlók.  

A javítandó darab

Hasonló, modern gyártmányú zenedoboz

Az itt bemutatott darab az 1960-as években készülhetett. A doboz, a díszként szolgáló elemek (kapuzat, emberi alakok) fából kerültek kialakításra, kézzel festettek. Éppen ezért ez a darab - a mai hasonló dobozok őse - sokkal egyszerűbb, nem annyira giccses, mint mai rokonai.  

A zenedoboz rossz állapotban volt. A tetejéről, oldaláról több díszítőelem letört, a szerkezet működésképtelen volt. Szétszedése után kiderült, hogy a működtető rugó eltörött. Ennek oka a benne lévő olaj (zsír) összetapadása, ami miatt valószínűleg egy felhúzás során beszorult majd eltört a rugó.  

A figurát mozgató liliputi méretű fogaskerék elkopott, de a bábut mozgató mechanika és az indítókar rendben működött.  

 

A felújítás során az első feladat a rugó cseréje volt. Ezzel együtt a szerkezet vegyszeres tisztítást kapott, és új rugó csak ezután került beszerelésre. Az elkopott kis fogaskerék cseréjéhez megfelelő darabot nem tudtam beszerezni, ezért az órásszakmában ismert eljárást alkalmaztam: a fogaskereket megfordítva helyeztem vissza a tengelyre, így ezek után a fogak másik, ép oldalát éri az erőhatás. A fogasketék méretét jól mutatja a mellé helyezett gyufa feje...  

 

Az összeszerelt darab működés közben

Megfelelő beszabályozás és olajozást követően a szerkezet az eredetinek megfelelően működik, a zene tisztán szól és a kis leányka is rendesen forog. A doboz letört elemei pótlásra illetve visszahelyezésre kerültek.  

A mellékelt videón láthatjuk a mechanika működését akkor, amikor a kis táncosnő felemelkedik.  

A kis mozgóképre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: