Nem javítható zeneszerkezetek

Non-repairable music mechanics
Nicht reparierbare Spielwerk
Mécanique musicale non réparables

 

Sokszor keresnek meg, hogy javítsak meg olyan új zenedobozt, ami rövidebb-hosszabb használat után tönkrement. Bárhogy igyekeznék is, ez sokszor szinte lehetetlen.  

Ennek oka, hogy a modern, távol-keleti zenedobozok - illetve jobban mondva távol-keleti zeneszerkezetek - olyan konstrukciók, amelyek nem javíthatók. Sajnos éppen ezek romlanak el a leggyakrabban, aminek két fő oka van: az egyik, hogy az áttételek műanyag fogaskerekekkel készülnek, amelyek igen hamar elkopnak, könnyen eltörnek. A mellékelt fényképeken bemutatom a műanyag alkatrészeket, és a rugóházat rögzítő szegecseket.  

A másik probléma, hogy a nagyüzemi - azaz gépi - gyártás következtében a működtetésükre szolgáló rugók egy rossz mozdulat, a felhúzókulcs visszafelé forgatása miatt kiugranak a felhúzótengely stiftjéből - és visszahelyezni már lehetetlen őket. Innentől kezdve a felhúzókulcs forog, de a rugó nem húzódik fel.

 

A szegecselt rugóházat nem lehet szétszedni, hogy a javításkor hozzáférjünk a rugóhoz. Csak eltörni lehet - ám ezután már nem szerelhető össze a rugóház. Amint a két felső fényképen is látszik. A helyzetet súlyosbítja, hogy ezek a modern darabok - bármilyen helyesek is - igen rossz konstrukciók: a ház nem szedhető széjjel, többnyire ragasztva van az egyik fele a másikhoz, ami már gondot jelent, hiszen egy ragasztást szétbontani mindig veszélyes, mert törhet maga a díszes műtárgy is. Szintén gondot okoz, hogy valamilyen okból kifolyólag (talán éppen azért, hogy ne lehessen szétszedni, megjavítani őket???) a felhúzókulcsot egy rugós rátéttel úgy rögzítik, hogy nem lehet kitekerni - ami miatt magát a rugós szerkezetet is lehetetlen leszerelni az alaplapról. Ilyen esetben bizony durván szét kell boncolni az egész zenegépet, hogy valami megoldást találjunk.  

 

A megoldás pedig ilyenkor nem más, mint a zeneszerkezet komplett cseréje. Sajnos a legritkább esetben sikerül ugyanazt a zeneszámot tartalmazó zeneszerkezetet beszerezni - ami mindig bánatot okoz a használónak. Egyszer-kétszer már sikerült azt tennem, hogy a zene „kottáját” tartalmazó hengert cseréltem, de ez mindig rizikós, ugyanis hiába azonos méretűek a különféle gyártmányok hengerei, a hangzófésűk másképp és másképp vannak hangolva. Ezért javaslom, hogy mielőtt javításra adja valaki a zenedobozt, a kis játékot, mindenképpen nézze meg szakember, hogy mi az igazi probléma. A fenti fotók jól mutatják, milyen küzdelmet kell vívni néha egy-egy zenedobozzal. . .  

A kis képekre kattintva azok megtekinthetők nagyobb méretben is.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: