Zenélő faház

javítása

Repair of Black Forest wooden house with Thorens music-box
Restaurierung dem Schwarzwaldhaus aus Holz mit Spieluhr (Thorens Spieldose)
Réparation de Maison de la Foret-Noire avec la boîte a musique en bois (Thorens mécanique)

 

 

A zenélő szerkezetek legismertebb darabjai több mint 200 éve a németországi Fekete-erdőből kerülnek ki. A kakukkos órák óragyártásáról híres mesterek az első időktől kezdve készítik zeneautomatáikat, zenedobozaikat.

Ma is igen kedveltek, és számos változatban készülnek a fekete-erdei faházakat mintázó kis dobozok, melyekbe különféle gyártók szerkezetei kerülnek.

Az itt bemutatott darabban egy Thorens márkájú zeneszerkezet található.

A Thorens gyár termékei egészen különleges darabokba is bekerültek, például az olasz Anri műhely alkotásaiba,, akik jellemzően fából készítették a zenedobozokat, vagy a német Fred Zimbalist cégébe, akik ezüstből és más nemes fémekből készített házakba szerelte a Thorens gyár zenélő szerkezeteit. Hosszú ideig a rugóval hajtott zeneszerkezetek legnagyobb beszállítója a Thorens volt a kontinensen.

 

A kis faház cigarettatartóként szolgált. Tetejének felnyitása után kezdett zenélni, s egy fordulat után a lejtászás megállt. Maga a zenélő szerkezet - ami egy kis falap alatt húzódott meg - igen el volt koszolódva. Fohaskerekei, alkatrészei között dohányszemcséket találtam, ezek akadályozták forgását. A rugóház tetején lévő állítószerkezet alatt elöregedett, besűrűsödött olaj gyűlt össze, ami akadályozta a forgást.

Az elszennyeződött mechanika

A szerkezetet teljesen szét kellett szedni. Az olajat, a szennyeződést el kellett távolítani, majd friss olajozást kapott, és összeszerelés után már szépen működik. A kis darabon jól megfigyelhető a zeneautomatákban használatos ún. állítószerkezet működése, a második klip ezt mutatja be.

A kis mozgóképekre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: