Forgó-zenélő cigarettakínáló

javítása

Repair a carousel cigarette dispenser with Music Box
Reparieren dem Karussell Zigaretten Spender mit Spieldose
Réparation de boîte de musique de caroussel

 

 

Az egyik legismertebb és legkedveltebb zeneautomata-típus az a cigarettakínáló, mely egy hat oldalú hasábot mintáz, és amely úgy működik, hogy miközben a zene szól, a hasáb oldalain egy-egy ajtócska kinyílik, majd becsukódik. Szinte minden zeneautomatát gyártó cég készített ilyen, legismertebbek a Griesbaum-féle kínálók voltak. Az első darabok még az 1900-as években készültek, de egészen az 1950-es, 60-as évekig kedveltek voltak. A régi darabok nemesfából készültek, japán lakkal festett képekkel díszítve.

A kínálókat a tetejükön elhelyezett gombbal lehet indítani. Ekkor a kellemes keringő dallamára az oldalt lévő hat darab ajtó egyszerre kinyílik és több mint 180 fokot elfordulva a szomszédos nyílásra záródik. Az ajtók oldalán találhatók a cigaretta vagy a szivar tartására szolgáló kis zseb. Az ajtók egy másodpercre megállnak, majd az ellenkező irányba forogva visszazáródnak, és a szerkezet leáll.

A látványos mozgást a rugós vezérlőszerkezet végére szerelt kettősen hajlított kar irányítja. A kar egy teljes fordulatot megtéve a doboz felső részének aljába szerelt nagy méretű fogastárcsát mozdítja el, először az óramutató járásával megegyező, majd azzal ellentétes irányba. A fogastárcsához csatlakozik a hat darab kisebb fogaskerék, mely közvetlenül az ajtók forgótengelyével van kapcsolatban.

A szerkezet egy fordulat utáni megállását a meghajtószerkezetre szerelt megállítókar és a tűshenger fogaskerekében kialakított lyuk vezérli: egy fordulat után a rugós megállítókar beesik a lyukba, lefékezve így a forgást.

Az itt bemutatott darab gyártója valószínűleg a Griesbaum cég volt. Márkajelzést nem találtam rajta, de a rugós szerkezet gyártójaként az a svájci Cuendet cég szerepel, melytől a Griesbaum az 1970-es években vásárolta a szerkezeteket, mivel ekkor ő maga már nem gyártott ilyeneket. A zeneautomatákkal foglalkozók szerint a Reuge hasonló gyártmányai jobbak voltak, mint a Griesbaum késői darabjai. Annyi bizonyos, hogy míg az újabb darabok gyakorinak számítanak, addig a régi, háború előtti Griesbaum-féle forgó cigarettakínálók igen magas áron kelnek el az aukciókon.

A javítandó szerkezet az 1960-as, 70-es években készült. Felhúzása akadozott, a szerkezet igen lassan, vontatottan működött, az ajtók lassan forogtak, nem volt annyi energia a rugóban, hogy bezáruljanak. A szerkezet tisztítás után jól működik, bár igazat kell adni az ebben az időben készült darabok kritizálóinak: a rugós szerkezet szerintem alul van méretezve ahhoz a feladathoz, melyet el kell látnia - azaz a zeneszerkezet működtetéséhez és az ajtók nyitásához nem elegendő a kis méretű rugó, ami beszerelésre került.

A szerkezet félig és teljesen nyitott állapotban

Az alábbi kis klippeken a szerkezet részeit láthatjuk működés közben: a meghajtószerkezetet bal oldalán a vezérlőkarral, a fogaskerék-áttételt, valamint a makrófelvételen a megállítószerkezetet.

A kis mozgóképekre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: