Keringő a lemezjátszón

Walzer on Gramophon
Waltz bei Grammophon
Valse en gramophone

 

 

Az 1930-as évektől az 1950-es évek végéig tartó időszak kedvelt zeneautomatái voltak azok, melyek a kor divatos berendezését, a lemezjátszót "utánozták".

>

A darabok különlegessége, hogy a forgó lemezen vagy "lemeztányéron" egy-két, néha akár három táncospár keringőzött a dobozból megszólaló zenére. Míg az 1930-as években az ilyen automaták bakelitből készültek, később többféle színben, változatos anyagokból gyártották őket. A forgó alakokat műanyagból öntötték, de egyes finomabb daraboknál elefántcsontból faragták.

Az itt bemutatott darab gyártója ismeretlen, annyi bizonyos, hogy a benne található zenélő szerkezetet - mely az előlapon fiókjának kihúzására indul el - a neves zenedoboz és egyéb zenélő szerkezetek (pl. lemezjátszót) gyártó cég, a Thorens készítette. A Thorens hasonlóan a több svájci gyárhoz, forgalmazott különálló zeneszerkezeteket is, melyet aztán kisebb vállalkozások építettek be dobozaikba.

A tűhengeres vezérléssel ellátott zeneautomata több ötletes megoldást is tartalmaz. A felhúzásához a lemeztányért kell elforgatni, ennek alsó felületébe van beépítve a felhúzókulcs, és annak visszaforgatásával forog maga a tányér is. Az alakok forgását a tartótengelyükre szerelt dörzskerék biztosítja, mely a lemeztányér alatti kemény szivacsívek palástjához érintve forog. Az alakok tánc közben egy időre megállnak, majd a másik irányba kezdenek forogni - egészen látványos a "produkciójuk".

A kis zeneautomata rugója után a rugó nagyon lassan járt le, a bábuk tartására szolgáló tüskék nem forogtak, az egyik bábu hiányos volt.

A felújítás során a szerkezet és a fedél alatt található szivacsok tisztításra kerültek, a dörzskerék felújításra került. A tüskék helyükre lettek állítva és ki kellett egyenesíteni őket.

Az új figura legyártás alatt.

A szerkezet felújítás után

A felújított zeneautomata működés közben

A kis mozgóképekre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: