Borostyán szekrényke

 felújítása Lador mechanikával

Repair an amber cabinet with Lador Music mechanism
Reparieren dem bernstein Schrank mit Lador Spieldose
Réparation de boîte de musique de ambre (Lador mécanique)

 

 

A II. világháború után az európai zenedobozok gyártásának fellendüléséhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy az itt állomásozó amerikai katonák beleszerettek ezekbe a kis darabokba. Ennek az lett a következménye, hogy a zenélő szerkezetek egyre különlegesebb dobozokat, házakat kaptak, gyakran már a giccsbe hajló kialakítással.

Ennek egy példája az itt bemutatott, borostyán-utánzatú anyagból készült szekrényke, melybe a svájci Lador cég mechanikája kereült. Az ilyen emléktárgyra szokták azt mondani, hogy olyan csúf, hogy az már szép...

A doboz gyártója ismeretlen. Az anyaghasználatból, a kivitelezésből arra következtetek, hogy az 1950-es években készült, stílusában kicsit az art deco-t próbálja utánozni. Számos ilyen díszítéssel készült ékszeres doboz, zenélő doboz van forgalomban.

A szekrényke elölről

Szerelés közben

A zeneszerkezet közelről

A Lador cég ma már nem működik, történetéről nem sok információt lehet szerezni.

Ahogy a Reuge vállalat, a Lador is gyártott komplett dobozokat, zenélő játékokat, de árusított külön szerkezeteket is, melyeket aztán más gyártók építettek be dobozaikba.

Főleg a zenélő-mozgó játékok készítői szerették a Lador mechanizmusait, mivel erős, masszív darabok voltak, jobban bírták a megpróbáltatásokat, mint más zeneszerkezetek.

A zenélő szerkezet egyszerű tűhengeres vezérlésű. Egy dallamot játszik, az oldalt elhelyezett fogaskerék vezérli a táncosnő mozgását. Külön indítókarral nem rendelkezik, felhúzás után rögtön zenélni kezd.

A szerkezet hibái:

A doboz szerkezete nem működött, nem zenélt és a táncosnő sem mozgott. A felhúzókulcs elfordítható, de érezhetően nem feszül meg a rugó.

A rugóház szétszerelt állapotban
Jól kivehető a rugó szorulását okozó szennyeződés

A rugó kiemelése a házból

A javítás

A szerkezet szétszedése után derült ki, hogy a meghajtó rugó eltörött. Ennek oka - amint az előző darab esetében is - a túlhúzás volt. Feltehetően besűrűsödött az olaj, ami miatt a rugó beszorult és egy húzásnál eltört. Az egészszerkezet erősen szennyeződött volt, vegyszeres majd benzines tisztítást kellett végezni.

Új rugó beszerelése, majd a szerkezet összeszerelése után be kellett szabályozni a járását.

Az alkatrészek tisztítás előtt és után

A rugóház

A koronakerék

A rugóház, a koronakerék és a felhúzókulcs megtisztítva, összeszerelés előtt új rugóval

A zenélő szerkezet visszaszerelve

A táncosnő visszahelyezése

A felújított zeneszerkezet működés közben

A felújított szekrényke

A kis mozgóképekre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: