Mór ékszerdoboz felújítása
Repair a moresque jewelry box with Reuge (Saint-Croix)mechanism
Reparieren dem maurisch Schmuck-box mit Reuge (Saint-Croix) Mechanik
Réparation de mauresque boîte de bijoux (Reuge Saint-Croix mécanique)

 

 

A kis ékszertartó fadoboz fa- és gyöngyház berakással készült, az intarzia szépen kivitelezett munka.

A doboz kulccsal nyitható előlapját lehajtva a doboz teteje felnyitható. Belül tükrökkel körülvett színpadon táncosnőt látunk. Két oldalon kihúzható fiókok helyezkednek el. A doboz belseje is gazdagon díszített. Teteje belülről sötétvörös bársony, a fiókok és a színpad körül műanyag díszítések. Ez utóbbiak minőségéről ítélve a doboz az 1950-es években készült.

A doboz gyártója ismeretlen. Számos ilyen díszítéssel készült ékszeres doboz, zenélő doboz van forgalomban.

Az ékszerdoboz csukott...

... és nyitott állapotban

Az intarziás felület közelről

Cigarettakínáló doboz hasonló díszítéssel

A zenélő szerkezet gyártója a rugóházon található jelzés szerint a Saint-Croix-ban működő Reuge cég. A cég üzletpolitikájához hozzátartozott, hogy árultak különálló szerkezeteket is, melyeket azután a dobozok, játékok készítői építettek be a maguk készítette zenélő darabokba.

A cég régi gyártmányait nehéz felkutatni. A Reuge maga is készített abban az időben balett-táncos bábukkal zenélő dobozokat, de azok kidolgozása más volt: finomabbak voltak a részletek, a táncosnők ruhája, hajviselete inkább az art deco stílushoz közelített.

Ezek alapján feltételezem, hogy a kis ékszertartó dobozt a saint-croix-i cég mechanikáját felhasználva, tőle megrendelve készítette valaki más.

A zenélő szerkezet egyszerű tűhengeres vezérlésű. Egy dallamot játszik csak, az oldalt elhelyezett fogaskerék vezérli a tánconő mozgását. A szerkezet indítását és megállítását a tetőhöz vezetett hajlított kar végzi, mely szintén nem látja el funkcióját.

A szerkezet hibái:

A doboz szerkezete nem működik: nem zenél és a táncosnő sem mozog. A felhúzókulcs elfordítható, de érezhetően nem feszül meg a rugó.

A belső díszítések közül több is hiányzik, a zárhoz nincs kulcs.

A szerkezet szétszerelt állapotban

A törött rugó a rugóházban

A javítás

A szerkezet szétszedése után derült ki, hogy a meghajtó rugó eltörött. Ennek oka feltehetően az olaj besűrüsödése volt. Ahogy a közeli képen is látszik, a rugó menetei emiatt összeragadtak és valószínűleg a rugó túl lett húzva, ezért tört el.

A szerkezetet teljes egészében szét kellett szedni, új rugót kellett beszerelni. Vegyszeres tisztítás után került összeszerelésre a meghajtás, majd be kellett szabályozni a járását.

Összeszerelés után külön feladatot jelentett az indítókar működővé tétele, hogy a doboz tetejével elinduljon a zeneszerkezet, lecsukásával leálljon.

A felújítás során végül pótlásra kerültek a hiányzó díszítések és a doboz teljes tisztítása is megtörtént.

A törött rugó kiemelése a házból

Új rugó gyártása

Az új rugó a házban

A rugóház, a koronakerék és a felhúzókulcs összeszerelve

A zenélő szerkezet tisztítás után

Az alaplap visszaszerelése a vezérlőrúddal

Az ékszeres doboz működés közben, felújítás után

A kis mozgóképekre kattintva megnézheted a teljes videót a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: