Zenélőszekrényke

Reparieren dem Kleiner Schrank mit Spieldose

Repair a Little cabinet with Music Box

 

 

 

A felújításra szoruló, három oldalról üvegablakokkal ellátott szekrényke 435 mm magas, 310 mm széles és 110 mm mély, és 60 mm magas lábakon áll.

A szekrény felső, mintegy 180 mm magas „színpadon” két barokk stílusú ruhába öltözött lányka látható. A lánykákat tartó rudazatok a polc alá nyúlnak, ahol az elölről festett, díszített falappal takart meghajtó és zenélő szerkezete helyezkedik el.

A szerkezet hibái:

         - a bábuk közül a bal oldali nem mozgott (nem emelkedett, forgott)

         - a szekrényke bal oldali ajtaja megrepedt

         - a jobb oldalon található üvegablak kiesett, gyurmával került rögzítésre.

A zenélő szekrényke

A szerkezet származása

A szerkezet gyártójára, származására nem sikerült megbízható adatot beszerezni. A tűs hengerhez tartozó rúgóházon a svájci Saint-Croix-ban működő Reuge cég neve szerepel.

A céget Charles Reuge alapította 1865-ben. A műhelyben órákat gyártottak, majd egy évvel később fia, Albert egy zenegép készítő manufaktúrát hozott létre. Számos változatban készültek itt a muzsikáló szerkezetek, egészen különleges házakba, tokokba is építettek zenélő szerkezeteket, például púderdobozba, öngyújtókba is.

A Reuge cég számos kisebb hasonló vállalkozást felvásárolva a zeneautomaták egyik legismertebb és legnevezetesebb gyártójává fejlődött. A Bontems cégtől 1960-ban megvásárolta a zenélő, fütyülő kis madárautomaták szabadalmát, s e szerkezeteket továbbfejlesztve ma is – a távol-keleti konkurencia ellenére – a piac egyik vezető gyártója. Mind régi, mind új gyártmányaik a gyűjtők kedvelt darabjai. A 20-as, 30-as években készült, még ma is kitűnően működő darabjaik igen magas árakon cserélnek gazdát a piacon.

Régi és új Reuge gyártmányok

Az itt bemutatott zeneautomata mechanikája egyértelműen a Reuge cég gyártmánya. Azonban nem biztos, hogy magát a szekrénykét is a Reuge készítette. Ismert, hogy a gyár nem csak komplett zenedobozokat értékesített, hanem különállóan is meg lehetett vásárolni a mechanikát. Sok kisebb-nagyobb cég, asztalosok, órások éltek ezzel a lehetőséggel, és dobtak piacra különböző zenedobozokat így.

A cég régi gyártmányait nem sikerült felkutatnom, de a szekrény és a bábuk kivitelezése arra utal, hogy a zenegép valamikor az 1950-es, 60-as években készülhetett. A Reuge cég is készített abban az időben balett-táncos bábukkal zenélő dobozokat, de azok kidolgozása más volt: finomabbak voltak a részletek, a táncosnők ruhája, hajviselete inkább az art deco stílushoz közelített.

Ezek alapján feltételezem, hogy a kis zenélő szekrényt a saint-croix-i cég mechanikáját felhasználva, tőle megrendelve készítette valaki más.

 

A szerkezet leírása

A nyolc dallamot játszó szerkezetet kulcsos felhúzású rugós motor hajtja. A motor forgását a hasonló zenedobozokból jól ismert szélkerék szabályozza.

A zenét "tároló" tűs henger kb. 95 mm hosszú és 21 mm átmérőjű Az 52 darab fémfésűt két sorba rendezett tűsor vezérli. A tűk mérete olyan kicsi, hogy a henger palástján egymás után 4 dallamot sikerült elhelyezni. A következő négy dallamot a henger tengelyirányú eltolásával váltja a vezérlő, ennek megfelelően összesen 104 tűsort találunk a hengeren.

A tűket automata gépek a rézhenger palástjára előre elkészített lyukakba helyezték el. A lyuksor az erős (25-szörös) nagyítással készült fényképen jól kivehető. A lyukak (és a tűk) átmérője mindössze 0,3 mm, ez utóbbiak magassága 0,7 mm.

 

A tűk acélból készült fémfésű-szálakat pendítenek meg. Érdemes megfigyelni, hogy a magasabb hangok keltésére szolgáló fésűfogak más alakkal készültek, mint a mélyebb hangokat megszólaltatók. Míg ez utóbbiak vége trapézalakban leszabott, a magas hangokhoz tartozó fogak hosszan, egyenletesen csökkenő szélességgel kerültek kialakításra.

A tűs henger jobb oldalán egy ritka, de hosszú fogakkal ellátott fogaskerék helyezkedik el. Ez vezérli a táncoló alakokat a színpadon.

 

A zengőfésűk működés közben

A zenedoboz Csajkovszkij Diótörő zeneművének legismertebb számait játssza le egymás után.

A javítás

A szerkezet teljes tisztítása után lehetett felmérni a hibákat. A bal oldali táncos egyáltalán nem forgott, mozgott, a jobb oldali időnként megállt. Ezt a hibát az áttételek kijavításával lehetett elhárítani.

A szekrény fa részei több helyen sérültek voltak, az üveglapok rögzítése nem volt megfelelő. A javítás után a szerkezet teljes tisztítását és szabályozását el kellett végezni.

 

 

 

 

A szekrényke javítás előtt és javítás után

A kis mozgóképekre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: