Mathias Griesbaum

cigarettakínáló automata

felújítása

 

RESTAURIERUNG

dem Zigarettenspender mit Spielwerk

 

Az alábbiakban egy olyan zeneautomata felújítását ismerhetjük meg, mely minden valószínűség szerint a legjelesebb ilyen szerkezeteket gyártó, a Griesbaum család tulajdonában álló cég műhelyéből került ki.

 

A zeneautomatákról általánosságban

 

Míg jelen korunkban a zenautomaták jelentős része hengeres vezérlésű zengőfésűs szerkezet, a zeneautomaták első generációi sípokkal működtek. Már az ókorban is madárhangot utánoztak ezek szerkezetek, a középkorban, majd a XVIII. századtól jobbnál jobb (és persze igen drága) füttyel, síppal kísért alakok táncában gyönyörködhettek azok, akiknek módjuk volt ilyenhez jutni.

Napjainkban legismertebbek közülük azok a kalitkában éneklő kis madarakat formázó darabok, melyek modern változatát sokfelé megvásárolhatja az ilyeneket gyűjtő.

Szerkezetük lelke egy miniatűr méretű fújtató, mely egy sípot szólaltat meg. A sípban dugattyú mozog, ezáltal változik a síp hangkeltő hossza, így különféle magasságú hangok szólalnak meg a síp által. A dugattyú mozgását egy vezérlőtárcsa illetve a rajta található kiemelkedések és mélyedések határozzák meg. A tárcsa kisebb, egyszerűbb szerkezeteknél a rugóházként szolgáló dobon helyezkedik el, bonyolultabb mozgást végző szerkezetek esetében külön áttétellel kerül meghajtásra.

 

A szerkezet származása

A síppal működő „madárautomaták” („Vogelautomaten”, „singing bird”) legismertebb és legkeresettebb darabjait a Svájcban már a XVIII. században már létező, fekete-erdei Karl Griesbaum cég gyártotta. Több cég is készített hasonló darabot, de a legjobb minőségűeknek a Griesbaum gyártmányok bizonyultak. Ma már számos jobb-rosszabb minőségű utánzatuk is fellelhető, sőt már a távol-keleten is készítenek az eredetihez megszólalásig hasonló darabokat.

A madarak mellett a Griesbaum cég jellemző automata-típusa volt az, melyen egy csavargó ("lump") villanyoszlopba kapaszkodva fütyül hosszabb-rövidebb dallamot.

Az eredeti „Pfeifer mit Laterne” néven futó darabok az 1920-as, 30-as években készültek, napjainkban több ezer euróért cserélnek gazdát.

 

Hosszú évek után az 1950-es években Karl Griesbaum utódja, Mathias Griesbaum indítja újra a zenélő szerkezetek, automaták gyártását. Azonban nem csak kalitkába zárt madarakat, valamint a lámpaoszlopba kapaszkodó alakokat gyártották, hanem különleges cigarettakináló szerkezeteket is. Ezek hengeres testének palástja működés közben kinyílik, felkínálja a cigarettát elvételre, majd újra bezáródik, miközben zene szól.

 

Az alábbiakban bemutatott, felújított cigarettakínáló zeneautomata minden valószínűség szerint Mathias Griesbaum műhelyéből került ki, vagy az ott készült darab alapján készült.

Erre utal a lámpaoszlopba kapaszkodó alak, a meghajtó szerkezet, a fújtató a hangkeltő síp kivitelezése, továbbá az is, hogy ugyanazt a dallamot játssza, melyet a fából készült "lumpen" figurák.

Igaz ugyan, hogy semmilyen, a gyártóra utaló jelet nem fedezhetünk fel rajta.

Az anyaghasználat alapján feltételezem, hogy a darab valamikor az 1950-es években készülhetett.

 

A zeneautomata leírása

A 22 cm magas és 27 cm széles dobozba egy kis ablakon keresztül tekinthetünk be. Az ablak mögött egy városka épületei látszanak éjszakai ég előtt. A házak által közrefogott tér közepén egy villanyoszlop áll, melyet fehér műanyagból készített, elegánsan öltözött, cilinderes alak ölel át.

A bal oldali ház emeleti ablaka mögött egy szintén fehér műanyagból készül leányzó integet ki.

A villanyoszlopon és az ég alatt egy-egy kis villanykörte található. A doboz alján két darab, baby elem elhelyezésére szolgáló elemtartó és a felhúzó kulcs nyílása található.

 

Cigarettakínáló

A zenedoboz közelről

A figurák levett előlappal

A készülék működésére (azaz arra, hogy mit tesznek az alakok illetve milyen hangot ad ki szerkezet), csak a teljes felújítása után derült fény.

Az biztos volt, hogy a részeges alak az oszlop körül mozog, a leány az ablakban előre hajol, illetve a doboz két oldalán lévő cigarettás doboz tartó valamilyen módon kitolódik a házból.

A szerkezet származására sajnos szétszedése után sem derült fény, de joggal feltétezhető, hogy a Griesbaum cég gyártmánya.

A javítás

A felújítás során szétszedés után a szerkezet teljes tisztítására volt szükség. A meghajtó rugó évek, évtizedek óta felhúzott állapotban volt, ezért el kellett végezni feszültségmentesítését.

A szerkezet más hasonló szerkezetektől eltérően nem csak körmozgást, hanem a cigarettás dobozok kitolásához hosszanti mozgást is végez. A két oldalon elhelyezkedő tartót két-két acélrúd mozgatja, melyek függőleges görgők között mozognak. Mind a görgőket, mind a rudakat egyenként tisztítani és rozsdátlanítani kellett, mert olyan állapotban voltak, hogy a rajtuk lévő szennyeződés akadályozta mozgásukat. Szintén szorult az álló alakot tartó tengely, ennek tisztítását is el kellett végezni.

A fújtató és a hozzá kapcsolódó szélláda szerencsére hermetikusan zárt, ennek javítása igen körülményes a megfelelő anyag nehéz beszerzése miatt.

Az egymáson mozgó szerkezeti részek az elhasználódástól illetve a rárakódott szennyeződéstől erőteljesen súrlódtak, ezért a tisztításukat el kellett végezni.

1 - cigarettatartó dobozok

2 - elemtartó

1 - rugóház a síp vezérlő tárcsával

2 - fújtató hajtókarja

3 - fújtató

4 - miniatűr síp

1 - lemezrugó

A lányka az ablakban - hátulról

Amikor a fenti javítások elvégzése után újra összeszerelésre került a szerkezet, akkor beindítva lehetett megállapítani, milyen módon működik az automata:

-                     a lámpa körüli lumpen férfi előre, hátra illetve az oszlop körül támolyog. Közben egy dalt próbál fütyülni.

-                      a leányzó ki-be hajol az ablakon, és csalogatja magához a férfit

-                     eközben a doboz két oldalán található cigarettatartók ki- és betolódnak,

-                     a tartók kimozdulása közben felgyullad a lámpa, majd amikor azok visszatérnek eredeti helyükre (azaz elbújnak a dobozban) kialszik a lámpa.

Egy ilyen teljes mozdulatsor után a szerkezet kikapcsol, azaz megáll.

 

A funkciók megállapítása után még szükségessé vált a rendszer teljes beszabályozása – azaz, hogy a funkciók megfelelő időben és sorrendben kövessék egymást.

Pótolni kellett a működtető kapcsolót, s mivel a szerkezet eredeti kapcsolója nem állt rendelkezésre, ezért egy hasonló kapcsolókart kellett úgy elhelyezni, hogy az illeszkedjen a régi darabhoz, és működtesse is a gépet.

 

A szerkezet működés közben. Bal oldalon a fújtató, jobb oldalon az elemtartó hengerek.

A figurák mozgása a felújítást követően. Oldalt megfigyelhető a cigarettatartó dobozok lemezeinek ki- és betolása.

A szerkezet összeszerelve, működés közben.

A kis mozgóképekre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: