Zenélő szputnyik
Musical Sputnik
Sputnik mit Melodie
Musicale Sputnik

 

Az orosz nép mindig is szerette a zenét, és különösen kedveli a gépzenét. Az egyik legszebb sípláda, amit valaha láttam, egy orosz gyártmányú, a XIX. sz. elején készült darab volt. Persze ez a szeretet nem múlt el a különféle politikai rendszerek változásakor sem, csak átalakult.  

Tudjuk, hogy a nagy Szovjetunió szerette másolni a hanyatló nyugat dolgait, legyenek azok rakéták, autók vagy éppen zenedobozok. Így született rengeteg jobb vagy rosszabb, szerényebb vagy éppen kifejezetten giccses darab. Igaz, ez utóbbiak nem sokban különböztek, különböznek egyes nyugati szerkezetektől, elég csak az amerikai zenedobozokra gondolni.  

Az itt bemutatott zenélő szerkezet azonban mindenképpen különleges. Az első, a Földet elhagyó, ember alkotta tárgy, az 1957-ben felbocsátott Szputnyik műhold emlékre készült. Ami különleges benne, hogy a zeneszerkezet nem csak egy dallamot játszik le (a moszkvai rádió szignálját), hanem utánozza a Szputnyik hangját. Tudni kell ugyanis, hogy az első műhold tulajdonképpen semmi különösebbet nem tett, csak megkerülte néhányszor a Földet, s közben másodpercenként csipogó hangot adó rádiójeleket küldött a Földre. Ezeket a jeleket rádióamatőrök ezrei figyelték, és igazi világszenzáció volt, amikor a Föld minden tájáról érkeztek a visszajelzések, hogy sikerült fogni a magasan elhaladó Szputnyik jeleit.  

Korabeli képek és karikatúrák a Szputnyikról.  

A zenedoboz eredeti állapotában nem működött helyesen. Ugrált a henger, a lejátszás akadozott. Szétszerelés után derült ki, hogy - a szovjet műszaki cikkekre oly jellemző módon - bár igen robosztus a szerkezete (még Szibériát is kibírta volna), ám a finom alkatrészek is igencsak "baltával" készültek. A henger fogaskerekének fogai elrágódtak, a hengert és az áttétel fogaskereit tartó csapágyak még véletlenül sem központosítottak, ahogy a makrofotón is látható. Igaz, ezt azzal próbálták áthidalni,hogy a csapágyak a tengelyük körül elforgathatók, de ember legyen a talpán, aki be tudja ezekkel is állítani a köpontosítást. A kis fogaskerék és az elkopott csapágyak csak cserével voltak javíthatók, ehhez egy hasonló szerkezetet kellett beszerezni. De végül is sikerült, a moszkvai rádió hangja és a Szputnyik csipogása újra hallható.

 

A Szputnyik szerkezete és alkatrészei javítás közben.  

A rugó koronakereke tisztítás előtt és után.

A henger fogaskereke makrofotókon.

Az áttétel fogaskerekei. Jól látható, hogy nem merőlegesek a tengelyre a kopás miatt.

A fogaskerekek csapágyai. A méretüket mutatja a mellettük lévő gyufaszál. Látható, hogy a furatok még véletlenül sem központosak.

Az elkészült szerkezet.  

Méretei: 21 cm hosszú, 14 cm magas, a kis szputnyik átmérője 3 cm. Összesen 23 db zengőfésű ad ki hangot.  

Működés közben.  

A kis mozgóképre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: