Plasztik orgonista
Repair a plastik organist with Music Box
Reparieren dem Kunststoff-Organist mit Spieldose
Réparation de boîte de musique de Organiste

 

 

Egészen különleges darab az a nagy méretű, majd' 30 cm magas zenedoboz, melynek gyártóját nem sikerült meghatározni, de kivitelezéséből ítélve valószínűleg az USÁ-ban készült. A zenedoboz anyag nagyon vékony műanyag (valószínűleg celluloid), ezért készítésének idejét én az 1940-es, 50-es évekre teszem. Nagyon ritka darab - a net-en találkoztam hasonlókkal, de azok előtt szárnyas angyalka ül.  

A zenedoboz orgona része valamikor elektromos megvilágítással volt ellátva. Az orgonista a zenegép működése közben emelgeti a kezét és jobbra balra dűlöngél, mint amikor egy igazi, élő művész játszik a hangszeren. A doboz szerkezete - mely a zenélésen kívül a mozgó alak vezérlését is ellátta - igen szennyezett volt, nem járt egyáltalán. Az emberalak jobb karja levált a tengelyről, ezért nem mozgott, és hiányzott az orgona megvilágítása is.  

A felújítás során a szerkezet fogaskerekeit, áttételeit finom ecsettel megtisztítottam, beszabályoztam. Az emberalak jobb karját rögzítettem a tengelyhez, így már tud mozogni. Az orgona világítását LED-es világítótesttel oldottam meg olyan műanyag ház beépítésével, mely illeszkedik a darab külalakjához.  

Annak érdekében, hogy emeljem a darab különlegességét, a világítás változtatja a színét. Az alapjában véve kissé egyébként is giccses darabon ez a megoldás nem rontott, igen látványos zenedobozzá változott.  

Az felső videón a zenedoboz vezérlő szerkezete látható, az alsó képen a komplett, felújított darab.  

A kis mozgóképekre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: