Szennyeződések, tisztítás

 

A zenedobozok működési hibáinak jó része abból ered, hogy szerkezetük elkoszolódott, elszennyeződött. Megtisztításuk nem könnyű feladat.

 Amelyik szerkezet alkatrészeit más okokból egyébként is ki kell emelni (vagy nem okoz gondot a szétszedésük), ott a vegyszeres tisztítás jelent megoldást.

 A tisztítás során a nem túl bonyolult szerkezetet amennyire lehet, elemeire szedem szét.

A szétszedést (és ez minden egyéb műveletre is vonatkozik) azzal kell kezdeni, hogy a hangokat keltő fésű csavarjait felengedjük és a fésűt hátrahúzzuk a tartólemezen vagy még jobb, ha leemeljük a szerkezetről. Ez azért fontos, mert a rugóház kiszerelésével vagy a fékezőmű csavarjainak megoldásával a hajtórugó váratlanul és igen gyorsan kienged, megpörgeti a tűs hengert és a tűk ilyenkor óhatatlanul eltörik azokat a fésűszálakat, melyekbe beleakadnak. Ha a felhúzó kulcs még rajta van a felhúzótengelyen, igen komoly kézsérülést tud okozni.

A rugó feszültségmentesítését úgy végezzük, hogy erősen befogjuk az egész szerkezetet egy satuba, és a kezünkkel fogva azt lassan engedjük visszaforogni a felhúzótengelyt. 

 

Amennyiben lehetséges, a szennyeződést fizikai módszerrel, azaz nagyon finom, puha ecsettel vagy kefével távolítom el. Erre legjobb a gyerekek részére forgalmazott fogkefe, mert egyrészt puhák a sörtéi, másrészt elég kis méretű a feje ahhoz, hogy a rejtettebb részekhez is hozzáférjek vele. A mellékelt fotókon egy szélkerék áttételt mutatok be tisztítás előtti és utáni állapotában. szétszedést (és ez minden egyéb műveletre is vonatkozik) azzal kell kezdeni, hogy a hangokat keltő fésű csavarjait felengedjük és a fésűt hátrahúzzuk a tartólemezen vagy még jobb, ha leemeljük a szerkezetről. Ez azért fontos, mert a rugóház kiszerelésével vagy a fékezőmű csavarjainak megoldásával a hajtórugó váratlanul és igen gyorsan kienged, megpörgeti a tűs hengert és a tűk ilyenkor óhatatlanul eltörik azokat a fésűszálakat, melyekbe beleakadnak. Ha a felhúzó kulcs még rajta van a felhúzótengelyen, igen komoly kézsérülést tud okozni.

 

Egy szennyezett, tisztítandó zeneszerkezet eltört rugóval

 

A szétszerelt alkatrészeket először egy spéci tisztítókeverékbe áztatom kb. 15-20 percen keresztül. A keverék eléggé szagos, ezért ezt csak a szabadban használom. Az áztatás közben időnként az edényt megemelem és körbeforgatom, hogy a folyadék kis örvényt alkosson, így a szennyeződést nem csak feloldja, de le is sodorja a kis darabokról. Ehhez kellően magas műanyag dobozkát kell használnunk, én különféle gyógyszeres dobozokat fogtam be erre a célra. Ha nagyon sok szennyeződés jön le  darabokról, nem kell vesződni a tisztításával, kidobható.

Arra kell ügyelni, hogy azokat az alkatrészeket, melyek viasszal vagy sellakkal készültek (viasszal van kitöltve a rézhengerek belseje, egyes csapágyazások sellakkal készültek) nem szabad ebbe a vegyszerbe áztatni, mert kioldja. Ezeket tiszta benzinnel tisztítom.

 

A vegyszeres tisztítás után 5-10 percig benzinben áztatom, majd szabad levegőn hagyom száradni az alkatrészeket. Közben benzinbe mártott fültisztító pálcikával a kisebb mélyedésekből kitörlöm a bennük maradt, de már feloldott szennyeződést.

Ezután  megkezdhető az összeszerelés. Vigyázni kell, hogy tisztítás után már ne fogjuk meg puszta kézzel az alkatrészt, mert a kézbőrön mindig zsír van, és az ráragad a frissen tisztított alkatrészre. Ezért  és ilyenkor cérnakesztyűt használok. A képeken jól megfigyelhetők az egyes alkatrészek tisztítás előtti és utáni állapota. Egyes szakkönyvek ilyenkor még egy benzines áttörlést is ajánlanak, de ha a szennyeződések tökéletesen fel lettek oldva és eltávolítva, akkor erre nincs szükség. A kis, bonyolult alkatrészek tökéletes áttörlése soha nem sikerül, csak rontanánk az áztatással nyert tisztaságból.

Az összeszerelés közben a megfelelő olajozást is el kell végezni. A benzines kezeléstől az alkatrészek „porszárazak” lesznek, ha így erőltetjük az összerakást, könnyen komoly sérülést vagy kopást szenvedhetnek.  Az olajjal mértékkel kell bánni, ne tocsogjon a szerkezet tőle.

 

Az alábbi  képeken a fenti zenélő szerkezet komplett tisztítása látható.

(A képekre kattintva nagyítva is megtekintheted őket)  

 

 

A rugóház és a szennyeződés miatt eltört rugó
A rugó kiszerelve. Jól megfigyelhető rajta a szennyeződés
A szennyezett felhúzótengely rugó felőli oldala
A rugóház közelről tisztítás előtt
A felhúzótengely tisztítás után
A rugóház tisztítás után
A meghajtószerkezet elemei tisztítás után, új rugóval
A rugó beszerelése a rugóházba
A komplett rugóház tisztítás után összeszerelve
A tűshenger csapágya tisztítás előtt
A tűshenger csapágya a tisztítószeres és benzines áztatás után

A kisebb alkatrészek és a komplett szerkezet tisztítás után

Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: