Zenélő hímzések

Szirmay Zsanett, a Moholy-Nagy Művészeti egyetem hallgatójának támadt az a gondolata évekkel ezelőtt, hogy a jól ismert szalagos zenegépek vezérlő szalagjaira magyar keresztszemes hímzések mintázatát dolgozza fel, s kíváncsi volt, milyen dallamok keletkeznek így.

A kísérlet nagyszerűen sikerült, azóta több ilyen installációt is készített, melyek már számos országban bemutatott.

2016 októberében a budapesti Művészetek Palotájában nyílt meg újabb kiállítása.

A zenélő szalagokon egészen különleges motívumok, afgán szőnyegek mintái kerültek feldolgozásra.

A SOUNDWEAVING KÖZÉP-KELETI KIADÁSA

SZIRMAY ZSANETT - VIKUKEL DÁNIEL

Textil és zenei installáció

Zongorán közreműködött: Vikukel Dániel.

A Soundweaving interdiszciplináris, integratív szemléletű projekt. A lyukkártyás-zengőfésűs zenelejátszóra átírt dallamokat a tradicionális afgán csomózott szőnyegek motívumvilága inspirálta. A lyukszalag jelen esetben a kotta. A szőnyegek a transzformáció során lézervágott textilekké alakultak a közel-keleti motívumok pedig dallammá. A Soundweaving egyszerre hat minden érzékszervre és interakcióra invitál. A zenei fejlesztés, átírás Vikukel Dániel kortárs zeneszerző, jazz-zenész közreműködésével történt. A Kozma Lajos iparművészeti ösztöndíj során a közép-keleti térség kultúrájának mintavilágát kutattam. Afganisztánból és az Emirátusokból származó csomózott szőnyegekből készült a zenei - és textilminta transzformáció. A projekt második kiadása így a Soundweaving Middle East Edition nevet kapta. A Soundweaving első kiadásához hasonló elven működő szisztéma szerint vizsgáltam az adott mintát. Az Abu Dhabi uralkodó lányának a szőnyegkollekciójából gyűjtöttem a mintákat, majd ezt használtam fel az átírás során. A Fatima Bint Mohamed Bin Zayed Initiative (FBMI) hagyományos afgán szőnyegkészítéssel foglalkozó szervezet, mely partnerként vett részt a gyűjtésemben, feldolgozásban. Arab építészeti elemek (mór kapu, ablakok, rozetták, mecsetek), inspirációját is beépítettem a tervezési folyamatba. Tíz dallam született a lyukkártyás zengőfésűs zenelejátszóra. A Soundweaving és a Soundweaving Middle East több európai és közel-keleti innovációs és posztdigitális designhetet megjárt alkotás. Többek között a Vienna Design Weeken, a One Design Weeken Plovdivban a Brain Bar Budapest Fesztiválon és a Dubai Design Weeken szerepelt, melynek során beválogatták a projektet a top 5 installációk- és a milánói designfesztivál legprogresszívebb alkotásai közé. Számos nemzetközi és design magazin leközölte az installációt. A Domus, Wallpaper, Design Milk, Dezeen, Colossal, Wired, Smithsonian New York portál, Magyar Design Évkönyv és a BBC Radio válogatásában is szerepelt. A Soundweaving 2.0 Middle East Edition a Hybridart a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a MANK és a Magyar Külügyminisztérium támogatásával szerepelt a Közép-Kelet régióiban.

A kiállítást Káel Csaba, a MÜPA vezérigazgatója nyitotta meg. A megnyitó végén felcsendültek a zeneszalagok dallamai Vikukel Dániel zongoraátiratában

6. 1. 8. 2. 3. 4. 7. 9. 10.

A képekre kattintva azok nagyítva is megtekinthetők

A kis mozgóképekre kattintva megnézhetők a teljes videók a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: