J. THIBOUVILLE - LAMY

gyártmányú

"Organina" 24 sípos kintorna (sípláda)

 

A Thibouville és Lamy hangszerkészítő vállalkozás 1790-ben alakult a franciaországi Mirecourt-ban. Szinte mindenféle hangszert készítettek, a vonósoktól mandolinon át az orgonáig.

A XIX. sz. közepére hatalmas mennyiségben gyártottak hangszereket, több francia városban, köztük Párizsban is volt képviseletük és műhelyük. Később már Londonban és a tengerentúl is alapítottak lerakatot. Híresek voltak jó minőségükről, az 1890-es évek végén ők lettek a párizsi zene conservatoire hivatalos szállítói. Hangszereiket napjainkban is értékesnek tartják, egy-egy XIX. sz. végén, XX: sz. elején készült hegedűjűket 1600-2000 euróért árusítják ma is.

1849-től a világkiállításokon folyamatosan díjazásban részesültek hangszereik. 

Az I. világháborúban a mirecourt-i gyár leégett, ismereteim szerint a cég ekkor szűnt meg.

 

A gyár az 1870-as években kezdett mechanikus hangszerekkel foglalkozni. Különféle kintornákat – pontosabban sípládákat – készítettek. Ezek először papírszalaggal működtek, de a gyár nem volt megelégedve ezek minőségével, használhatóságával. Ezért kifejlesztették azt az impregnált papírból készült lapokra hajtogatott "könyvet", melyet aztán szabadalmaztattak is, és mely az egész világon elterjedt a sípládák hajtására. A "könyvek" vastag kartonpapírból készülnek, melyet különféle vegyszerekkel átitatnak, hogy merevebb legyen. Így az több ezer lejátszásra is alkalmas. A zeneszámokat a különféle sípládák sípjainak számához igazítva átírják egy "master" szalagra, majd erről készül sokszorosítással a lejátszásra alkalmas szalag. Azokon a helyeken, ahol az egyes sípoknak meg kell szólalnia, festékcsík kerül a szalagra, majd egy gép szabályos réseket lyukaszt rajta.

Az Organina típusú sípládáról az első adat 1880-ból származik. A gyár több változatban, 16, 24 és 36 síppal is készítette. Készült ilyen néven az Egyesült Államokban is zenegép, amely vékony papírszalaggal működött. De fő működési elve megegyezett a Thibouville és Lamy által gyárott gépével.

A berendezés házi, vendéglői (mulatói)  illetve templomi használatra készült, ismereteim szerint utcán nem zenéltek vele. A templomi használat egy kis magyarázatra szorul: a szegényebb egyházközségek nem engedhették meg maguknak orgona építését, ezért gyakran használtak gépi kíséretet az énekek előadásához. Ehhez a különféle sípládák voltak a legalkalmasabbak, viszonylag olcsók voltak, igen sokféle dalt le lehetett játszani a megfelelő szalagok, könyvek megvételével, de ami a legfontosabb volt: ezeket bárki tudta működtetni, nem kellett képzett zenészt felfogadniuk.

 

A sípláda még napjainkban is nagy értéket képvisel, mivel már igen kevés maradt meg belőlük. Ismereteim szerint 2002-ben kínáltak eladásra egy három darabból álló "Organina" sípláda együttest, a 16 sípos berendezés 10 ezer frankért (kb. 1520 euro), a 24 síposat 12 ezer frankért (kb. 1830 euro) és a 36 sípos berendezést 20 ezer frankért (kb. 3000 euro).

Korábban (1998) a londoni Christie’s aukciósházban 690 fontért kelt el egy 24 sípos Organina.

 

Az itt bemutatott gép egy 24 sípos berendezés. Magassága 29 cm, legnagyobb hossza 53, legnagyobb szélessége 33 cm. Viszonylag könnyű, kézben hordozható berendezés.

A felemelhető takarólapon az alábbi benyomott felirat olvasható:

 

J. THIBOUVILLE LAMY

BREVETE S.G.U.G.

PARIS

 

(A "brevete" szó jelentése: "szabadalmazott")

 

A sípládában a tangóharmonikából, szájharmonikából ismert sípok szolgáltatják a hangot. A kar megtekerésével a berendezés alján található fújtatóból először a légládába, onnan a sípokhoz jut az összesűrített levegőt. A sípokon található szelepeket fahimbák emelik meg, melyeket rézhuzalból kialakított rudak mozgatnak. A rudak vályúsan kialakított falemezekhez (himbákhoz) kapcsolódnak, melyeket rugók szorítanak le alapállásukban. Ezek csak akkor emelkedhetnek meg, amikor az őket vezérlő tüskék felső állásba kerülnek – ami akkor történik meg, mikor a tüskesor (fésű) felett áthaladó papírszalagon lyuk érkezik a tüske fölé.

A tüske ilyenkor felugrik, felengedi a himbát, az a rudazaton keresztül a szelepet nyitja és megszólal a megfelelő síp.

 

A szalagot a vezetővályú (rámpa) felett elhelyezett acél henger továbbítja, a leszorításában rézből készült tárcsás henger közreműködik.

A könnyebb befűzés érdekében a vezérlőtüskék lesüllyeszthetők.

Fontos eleme a berendezésnek a rámpa melletti felemelhető tető, ezzel nagyobb hangerőt lehet elérni. A tetőt használaton kívül rugó húzza vissza a helyére    

Az Organina sípláda 15,5 cm széles szalaggal (könyvvel) működik. Igen széles repertoárral rendelkezik, még az ötvenes években is készültek hozzá – az akkori kornak, divatnak megfelelő zeneszámok alapján – újabb és újabb könyvek. Ismertek olyanok sanzonok is, melyeket egykor Juliette Greco, Edith Piaf, Yves Montand énekelt.

1981-ben lemezfelvétel készült az Organina sípláda zeneszámaival, ezeket a következő linken meg lehet hallgatni: http://www.folkways.si.edu/albumdetails.aspx?itemid=123

 

Különféle Organina sípládák

24 sípos Organina sípláda

Befűzött szalaggal

A sípláda vezérlőműve: szalagvezető, a szelepeket vezérlő tűskék, himbák és karos áttételek

A rugók közelről


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: