Diana

asztali sípláda

 

A XIX és XX. század fordulóján a Monarchiában készült, alig 20 x 25 cm nagyságú zenegép.

Korongja 15 cm átmérőjű, mely tizennégy darab nyelvsípot vezérel. A lemezt a láda tetején kinyúló tengelyre kell helyezni, és egy elfordítható fémnyelv nyomja az érzékelőtűkhöz.

 

 

A sípláda nyitott tetővel. A nyomólemez alatt jobb oldalon helyezkedik el a korong elforgatására szolgáló fogaskerék.

 

A nyomólemez alatti 14 darab kis rúd szabályozza a szelepek lezárását. Ezek a szelepek falapból készültek, finom bársony, vagy bőrrel bevontak. Mindegyikük egy-egy réz rugólaphoz erősített. Amikor az érzékelőtűk és a vezérlőrudazat nem nyomja le őket, a réz rugó hatására felemelt helyzetben átengedik a levegőt az alattuk elhelyezkedő nyelvsípokhoz.

 

Ha a lemezt feltesszük a ládára, az a tűket lenyomja, a szelepek zárnak. A lemez lejátszás közben elfordul, és amikor a rések egy-egy tű fölé érnek, engedik azokat felemelkedni. Ekkor nyit a szelep is, és a levegő áthalad a sípokon. A lemez továbbhaladva lenyomja a tűt, és a szelep újra lezár.

 

Az egész működtető szerkezet együttes a szélládára került felerősítésre. A szélláda két oldalára kerültek függőleges helyzetben a fújtatók, melyek a hajtókarról áttétellel működnek, ellentétes ütemben. A képen a jobb oldali fújtató nyitott, míg a baloldali zárt állapotban látható.

 

A sípláda teteje és alja 

A kis mozgóképre kattintva megnézhető a teljes videó a YOUTUBE-on.


Ha valami részletesebben érdekli Önt, esetleg segítségre van szüksége: